
Flaczki z kani – jesienna uczta z darów lasu
Jesień to czas, kiedy lasy obfitują w różnorodne grzyby. Jednym z leśnych skarbów jest czubajka kania. Znana ze swojego delikatnego smaku i dużych, parasolowatych kapeluszy, doskonale nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Warto w pełni wykorzystać sezon na grzyby, sięgając po kanię i tworząc z niej pyszne, aromatyczne "flaczki". Flaczki z kani to tradycyjna potrawa w nowej, nieco lżejszej odsłonie. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować to danie krok po kroku, aby w pełni cieszyć się smakiem jesieni na talerzu.
Flaczki z kani – przepis:- 1l bulionu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół cebuli
- ok. 20 kapeluszy czubajki kani
- łyżka majeranku
- oliwa z oliwek
Kapelusze kanii dokładnie myjemy i odsączamy, a następnie kroimy w paski. W ten sposób będą one przypominać wyglądem flaczki z płaską powierzchnią kapelusza z jednej oraz blaszkami z drugiej strony. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Po ok. 5 minutach dodajemy kanie. Na tym etapie grzybów ani cebuli nie solimy, żeby nie puściły zbyt szybko wody i zachowały kształt. Kanie podsmażamy 7-8 minut.
Marchew i pietruszkę kroimy w półplasterki, a następnie gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut) w bulionie. Następnie do bulionu dodajemy podsmażone kanie z cebulką. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut, a następnie przyprawiamy majerankiem oraz, w razie potrzeby, solą i pieprzem.
Flaczki z kani – jesienna uczta z darów lasu
Kluczowym elementem przepisu na flaczki z kani jest bulion - warto więc zadbać, by był jak najlepszej jakości. Flaczki możemy zrobić z pozostałego po niedzielnym obiedzie rosołu, a przy okazji wykorzystać także pływającą w nim pietruszkę i marchewkę.
Pamiętajmy również, że kanie, choć są bardzo smaczne, to wymagają pewnej wprawy. Szczególnie początkujący grzybiarze mogą je pomylić z trującymi gatunkami, w tym m.in. bardzo groźnym muchomorem sromotnikowym. Dlatego warto chodzić na kanie w towarzystwie kogoś bardziej doświadczonego i zbierać tylko te grzyby, których jesteśmy stuprocentowo pewni.