-
Zrębki wędzarnicze dębowe, średnie, frakcja 4, 1kg
Symbol:
ZR_DEB_FR4/1KG.
16.00
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 17 |
Dostępność | Mało 16 szt. |
Zamówienie telefoniczne: 607866639
Zostaw telefon |
Zrębki to sekret udanego wędzenia Wędzenie to proces, który ma za zadanie nadać typowego aromatu, barwy. Wędzenie ma na celu utrwalenie żywności, poprzez działania zawarte w dymie substancji bakteriobójczych. Ważnym elementem wędzenia jest dym uzyskany ze spalania drewna/zrębków. Użyte do wędzenia zrębki nie będą miały wpływu na skład chemicznych produktów. Zrębki wędzarnicze wpływają na zapach, smak oraz barwę. Jak powstają zrębki wędzarnicze? Zrębki powstają w specjalnych urządzeniach, które tną drewno na regularne kawałeczki, dzięki temu wyróżniamy klasy zrębek. Powstają one z drzew, które rosły na terenach ekologicznie czystych. Drewno, które zostało rozdrobnione poddawane jest procesowi suszenia, dzięki czemu osiągają najbardziej optymalną wilgotność (poniżej 11%). Proces osuszania likwiduje zarodniki i drobnoustroje. Jakie zrębki wybrać? Nie ma jednej złotej rady, jakie zrębki będą najlepsze dla Twoich wyrobów. Najlepiej eksperymentować, mieszać różne rodzaje zrębków.Wybierając zrębki zwróć uwagę na ich frakcję - czyli stopień rozdrobnienia. Frakcja ma wpływ na proces wędzenia i na szybkość ich spalania. FRAKCJA 2 - drobne (1-3mm) doskonale się sprawdzą w małych ogrodowych wędzarniach FRAKCJA 4/6 - średnie ( 4-8mm) doskonale się sprawdzą do wędzenia ryb i krótkich procesów wędzenia FRAKCJA 8 - grube (8-12mm) doskonale sprawdzą się do długich procesów wędzenia Do czego użyć zrębków wędzarniczych dębowych? wieprzowina wołowina drób ryby baranina dziczyzna Dlaczego warto używać zrębków wędzarniczych dębowych? zrębki w procesie tlenia zapewniają optymalny tryb wytworzenia dymu. mogą być wykorzystywane do wszystkich produktów mięsnych, rybnych i serowych dym ze zrębków ma dezynfekujące właściwości, nie pozwalające bakteriom gnilnym się rozwijać i rozmnażać mają idealną wydajność spalania zrębki mają doskonałe właściwości konserwujące Jak wędzić z użyciem zrębków dębowych? W zależności od rodzaju wędzarni jaką dysponujemy, umieścić zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie należy umieszczać ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa. Ciekawostka: Pamiętaj, aby korzystać tylko ze specjalnie wyprodukowanych zrębków. Odpady drzewne mogą zawierać kurz i brud, wskutek czego będą psuć potrawy mięsne, a najgorsze - mogą pochodzić od chemicznie obrobionych drzew, co powoduje zatrucie jedzenia.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.