-
Siemię lniane 50g DOMOWASPIZARNIA
Symbol:
SIELNIA_50.
Wpisz swój adres e-mail |
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 17 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Zostaw telefon |
Siemię lniane to drobne, płaskie nasiona lnu zwyczajnego o brązowej barwie i neutralnym smaku. Są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego, lignanów i cennych kwasów omega-3. Chociaż w kuchni sięgamy po niego stosunkowo rzadko i głównie ze względu na jego wartości odżywcze, to w kuchni wegetariańskiej cieszy się on coraz większą popularnością uzupełniając niedobory niektórych składników pokarmowych i z powodzeniem zastępując niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Właściwości siemienia lnianego: obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, działa łagodząco na różne dolegliwości układu pokarmowego, zawiera dużo kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca, jest przyjazne dla flory żołądka i niweluje wszelkie podrażnienia, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i działa osłonowo na wątrobę. Możliwości zastosowania siemienia lnianego: świetnie sprawdza się jako posypka do kanapek, warto dodać łyżeczkę siemienia do owsianki, jaglanki lub koktajku, często stosowany dodatek przy wypieku pieczywa, bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik zastępujący w kuchni jajka, które są konieczne do zrobienia ciasta, kotlecików, czy pulpetów, warto pić codziennie „kisiel" z siemienia na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Ciekawostki: Przepis na napój z siemienia lnianego Zmielone ziarenka siemienia należy zalać 1/2 szklanki ciepłej wody (niektóre przepisy sugerują użycie wrzącej wody), a następnie odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu ziarna napęcznieją, a napar stanie się kleisty. Oznacza to, że jest gotowy do spożycia.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.