• Mak niebieski 50g DOMOWASPIZARNIA

Symbol: MAKNIE_50G
Brak towaru
5.00
Wpisz swój adres e-mail
Opinie
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 17
Paczkomaty InPost 17
Poczta Polska 20
Kurier Inpost 20
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon
Mak to jednak nie tylko składnik wielu potraw, ale także leków. Właściwości lecznicze maku znane już były w starożytności. Wówczas odkryto, że mak to nie tylko dodatek do potraw, lecz także baza do wytwarzania narkotyków. Na szczęście stosowany przez nas w kuchni mak ma niewiele wspólnego z makiem leczniczym i najczęściej jest używany do wypieku ciast - strucli, makowców, a także do wigilijnych deserów - kutii, łazanek, łamańców z makiem, a nie narkotyków. Właściwości zdrowotne maku niebieskiego: stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, jest bogatym źródłem magnezu, napar z maku pomaga na kaszel, jest bogatym źródłem białka, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, zawiera dużo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku.   Jak używać maku niebieskiego w kuchni: składnik nadzienia ciast, np. popularny makowiec, do posypywania chleba i bułek, dekoracja słodkich wypieków, do urozmaicenia potraw z makaronem i sałatek, jako dodatek do śniadaniowych puddingów, owsianek, płatków żytnich i jaglanych. Mak niebieski w tradycyjnej polskiej kuchni: Makowiec: Makowiec to charakterystyczne polskie ciasto zawierające duże ilości maku niebieskiego. Ciasto składa się z drożdżowego biszkoptu, a w środku znajduje się nadzienie zmielonego maku, cukru, rodzynek i innych składników. Makowiec jest często przygotowywany na specjalne okazje, takie jak święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Strucle: Strucle to tradycyjne polskie rolady z ciasta drożdżowego, wypełnione nadzieniem z maku niebieskiego. Są one często podawane na świątecznym stole, szczególnie podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Makówki: Makówki to tradycyjne danie wigilijne, przygotowywane na bazie maku niebieskiego, mleka, chleba i innych składników. Jest to rodzaj budyniu, który często jest podawany na ciepło i dekorowany orzechami lub migdałami. Naleśniki z makiem: Mak niebieski może być również używany jako nadzienie do naleśników. Naleśniki z makiem często są polane słodkim sosem, takim jak cukier pudrowy zmieszany z mlekiem. Inne słodkie wypieki: Mak niebieski może być dodawany do innych słodkich wypieków, takich jak muffiny, ciasta drożdżowe czy ciasteczka. Dodaje one intensywny smak i kruchość. Ciekawostki: Mak warto suplementować dzieciom (od drugiego roku życia) ze względu na fakt jego bogactwa w magnez, który jest szczególnie istotny w rozwoju kości dzieci.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia