• Kultura starterowa do jogurtu SEROWAR

Symbol: KULT_YO122
Brak towaru
33.00
Wpisz swój adres e-mail
Opinie
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 17
Paczkomaty InPost 17
Poczta Polska 20
Kurier Inpost 20
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon
Kultury bakterii, umożliwią Ci zrobienie pysznego domowego jogurtu. Kultury są liofilizowane, czyli poddawane specjalnej metodzie suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Dzięki tej metodzie kultury na długo zachowują pełnię swoich możliwości. Kultury do jogurtu możesz używać także do zakwaszenia śmietany. Jak używać kultur bakterii do jogurtu? W przypadku mleka świeżego "od krowy"zalecamy się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut. 1. 3 L mleka niskopasteryzowanego lub świeżego podgrzej do temperatury 43-44°C. 2. Jego niewielką ilość wlej do kieliszka i rozpuść w nim ok. 0,3 g bakterii jogurtowych. 3. Dawkę tę wlej do ciepłego mleka i całość dokładnie wymieszaj. Odczekaj ok. 20 minut, utrzymując temperaturę na poziomie 43-44°C (by nastąpiła wstępna aktywacja bakterii). 4. Czyste, wyparzone pojemniczki napełnij mlekiem zaszczepionym bakteriami do 3/4 objętości i szczelnie zamknij. 5. Pozostaw w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze, na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Jeśli stosujesz jogurtownicę, zaszczepione bakteriami mleko wlej do pojemnika urządzenia ustaw temperaturę na 45°C i zostaw na 6-8 godz., by jogurt dojrzał. Jeśli po upływie tego czasu nadal jest zbyt płynny, wydłuż okres dojrzewania. Im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak jogurtu. Po zakończeniu procesu dojrzewania jogurt przełóż do lodówki i tam przechowuj do spożycia - maksymalnie 3-5 dni.Optymalne pH dla prawidłowego rozwoju kultur bakteryjnych do jogurtu mieści się w zakresie 6-7. Dodatki takie jak orzechy, musli czy owoce dodaje się do gotowego jogurtu, tuż przed spożyciem.Składniki: Streptococcus thermophilus, laktoza
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia