-
Kultura starterowa do jogurtu Browin BROWIN
Symbol:
KULT_JOG
25.00
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 17 |
Dostępność | Mało 4 szt. |
Zamówienie telefoniczne: 607866639
Zostaw telefon |
Kultury bakterii, umożliwią Ci zrobienie pysznego domowego jogurtu. Kultury są liofilizowane, czyli poddawane specjalnej metodzie suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Dzięki tej metodzie kultury na długo zachowują pełnię swoich możliwości. Kultury do jogurtu możesz używać także do zakwaszenia śmietany. Jak używać kultur bakterii do jogurtu? W przypadku mleka świeżego "od krowy"zalecamy się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut. 1. 3 L mleka niskopasteryzowanego lub świeżego podgrzej do temperatury 43-44°C. 2. Jego niewielką ilość wlej do kieliszka i rozpuść w nim ok. 0,3 g bakterii jogurtowych. 3. Dawkę tę wlej do ciepłego mleka i całość dokładnie wymieszaj. Odczekaj ok. 20 minut, utrzymując temperaturę na poziomie 43-44°C (by nastąpiła wstępna aktywacja bakterii). 4. Czyste, wyparzone pojemniczki napełnij mlekiem zaszczepionym bakteriami do 3/4 objętości i szczelnie zamknij. 5. Pozostaw w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze, na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Jeśli stosujesz jogurtownicę, zaszczepione bakteriami mleko wlej do pojemnika urządzenia ustaw temperaturę na 45°C i zostaw na 6-8 godz., by jogurt dojrzał. Jeśli po upływie tego czasu nadal jest zbyt płynny, wydłuż okres dojrzewania. Im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak jogurtu. Po zakończeniu procesu dojrzewania jogurt przełóż do lodówki i tam przechowuj do spożycia - maksymalnie 3-5 dni.Optymalne pH dla prawidłowego rozwoju kultur bakteryjnych do jogurtu mieści się w zakresie 6-7. Dodatki takie jak orzechy, musli czy owoce dodaje się do gotowego jogurtu, tuż przed spożyciem.Składniki: Streptococcus thermophilus, laktoza
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.